В цьому розділі їх вже згадували, в оцій темі- http://forum.ua-vet.com/viewtopic.php?f=23&t=1951
Тут я хочу викласти детальнішу інформацію про них, і поділитись своїм досвідом. Мені він став потрібен, тому що у мами хвора спина, і моя наче невелика собачка її засильно дьоргала - мамі, навіть від коротких виводів собаки на вулицю в туалет, ставало на багато гірше. Собака ще не може терпіти весь день, а я з ранку до вечора - на роботі. Більше собаку виводити нікому. Я вже навіть думала купити строгач - виключно для цих коротких вигулів в туалет мамою. Але розуміла, що це поганий варіант, та ще й за пару місяців собака до строгача звикне і всерівно буде тягнути. От мені і порадили недоуздок. В Українських магазинах зоотоварів про них взагалі не чули. Я свій замовила по інтернету на eBay, але їх дуже легко зшити самому. Покупкою дуже задоволена: собаку можна водити буквально на двох пальчиках, мама спокійно з нею справляється і без проблем виводить.
Среди множества типов снаряжения для собак недоуздок часто остается незамеченным. Он скромно упакован в коробочку и несведущему человеку трудно разобраться в его ремешках. «Что это такое и зачем оно нужно?» - недоумевает покупатель и, оставив недоуздок на полке, отправляется дальше, на поиски очередного строгого ошейника, с новенькими блестящими звеньями. А между тем недоуздок – это наиболее действенное и безопасное приспособление из всех, что принято одевать на шею собаки.
Правильно подобранный по размеру недоуздок – безопасен для собаки. Она не может дергать его с такой силой, чтобы повредить себе что-либо. Хозяину применять рывки нет необходимости – собака не натягивает поводок, если на ней надет недоуздок. Таково строение собаки: она легко «вкладывается» в ошейник или в шлейку как ездовая лайка и тянет хозяина, но сопротивляться давлению на морду недоуздка она может, только развернувшись к хозяину всем телом и пятясь назад. Этим объясняется почему собаку в недоуздке нельзя привязывать и вообще оставлять без присмотра. далі ("Как устроен недоуздок", "В чем недоуздок – не помощник" і т.д.) - тут: http://slb4.livejournal.com/58610.html
Собачі недоуздки бувають двох типів: Халті (Halti) і Джентл Лідер (Gentle Leader). За посиланням вище - розказано про халті. Про джентл лідер - http://www.petsovet.ru/catalog/dogs/element.php?SECTION_ID=543&ELEMENT_ID=2106 - там же є опис принципу його дії, як ним правильно користуватись, як з його допомогою привчити собаку не натягувати повід, відео.
Основна різниця між ними - халті потребує ще і ошийника, а джентл лідером можна користуватись без нього.
Ще там же можна поцікавитись коригуючими шлейками джентл лідер - http://www.petsovet.ru/catalog/dogs/element.php?SECTION_ID=536&ELEMENT_ID=2107&phrase_id=452265
На рахунок того, що було згадано про недоуздок в цьому розділі:
Korik писал(а):Одно время очень популярными были недоуздки, или как их еще называют халти, напоминающие уздечки для лошади. Челюсть собаки обхватывается ремешком в виде петли, к которой крепится поводок. Да, собакой становится легко управлять, она послушно идет туда, куда желает хозяин, она перестает тянуть, потому что делать это неудобно... Но весь вес поводка опасной тяжестью начинает тянуть шею собаки к земле, это незаметно глазу, однако пагубно для шейных позвонков. Халти тем более ни в коем случае нельзя применять для того, чтобы насильно поворачивать голову собаки в желаемое положение, так как шейные позвонки и мускулатура шеи животного при этом подвергаются экстремальным нагрузкам. К недоуздкам также нельзя сразу прикреплять поводок, потому что в этом случае нагрузка сразу передается на чувствительные шейные позвонки животного, разумнее закрепить его на ошейнике или шлейке.
И, конечно, надо помнить: недоуздок подходит только как временное вспомогательное средство ... http://www.zooatlas.ru/
Відповідь людини, яка мені ці недоуздки порадила (автор першої статті, про халті - Соф'я Баскіна):
любое снаряжение можно использовать неправильно и\или во вред. Не надо цеплять к халти, ошейнику, шлейке тяжелый поводок с тяжелым карабином. Рулетка тоже создает постоянное напряжение - собаке мордой приходится тянуть.
Халти тем более ни в коем случае нельзя применять для того, чтобы насильно поворачивать голову собаки в желаемое положение, так как шейные позвонки и мускулатура шеи животного при этом подвергаются экстремальным нагрузкам.
Пугающая фраза, со словами насильно, экстремальные нагрузки + немного наукообразия - о позвонках и мышцах. На самом деле халти обычно надевают на тех собак, которые таааак тянут поводок, сами наскакивают на него, чтобы вырвать из рук человека, что вредит себе гораздо больше, чем может навредить ей халти. Если хозяин нормальный.
Не берусь ні на чому наполягати - я не спеціаліст ні з проблем поведінки ні з анатомії тварин. На основі всієї цієї інформації кожен для себе сам зробить висновки. Але думаю, якщо ви знаєте про когось, в кого є проблеми з вигулом собаки, і стоїть питання строгач чи взагалі віддати собаку (старенькі хворі люди - які могли б вигулювати свою тварину, якби вона не так дьоргала; діти, які не справляються з вигулом сильної тварини; люди які не можуть собі дозволити купляти будь-які недешеві пристосування; собаки, які на поводі ведуть себе дуже проблемно а власники не мають можливості ці проблеми скоригувати і т.п.), можливо такий недоуздок якраз буде найкращим для них і їх тварин рішенням?
Як я вже писала, його дуже легко виготовити самому. Зверху на зображенні - джентл лідер. Тут краще видно його будову:

Він складається з двох частин: петлі, яку вдягають на ніс, і петлі-ошийника на защолку, який вдягається зразу за вухами собаці. "Ошийник" кріпиться до пряжки "Double D", всередину якої накинута петля з фіксатором її розміру, і кільцем для карабіна поводка на кінці.
Double D можна взяти з любої пряжки (тільки треба підібрати правильного розміру і з круглими кінцями), защолку - з рюкзака (зараз навіть на рюкзаках 10-20 л люблять втулити і грудну і напоясну пряжку з такими защолками, які для такого об'єму рюкзака рідко коли потрібні), замість фіксатора носової петлі її можна просто прошити, акуратно підібравши розмір.
Спочатку треба відрегулювати довжину "ошийника". Цю петлю треба затягнути дуже сильно - щоб між нею і шиєю собаки проходив тільки один палець. Це дуже важливо - на відео на двд, яке приїхало разом з ним, раз напевно 20 наголошували на цьому. Інакше нелоуздок буде прокручуватись, петлі можуть надавлювати/натирати собаку і т.п. Тоді вже підбирається довжина петлі на носі. Її треба витягнути з 2D пряжки, вдягнути на ніс собаці, защолкнути ошийникову петлю за вухами собаки. Петля на носі має бути достатньо вільною, щоб її можна було дотягнути до кінчика носа собаки, але зняти її собака не змогла.
Ні в якому разі з недоуздком не має бути постійної натяжки, важких повода/карабіна, рулетки. Коли собаку спускають з повода побігати з іншими собаками - краще його повністю зняти, лишити звичайний ошийник (хоча собака вільно в ньому може їсти, пити, ловити і гризти палочки, м'ячі, гавкати, кусати). В відео-мануалі вказано, що тягнути собаку за недоуздок можна не більше 15 секунд. Я, якщо чесно, не уявляю для чого його тягнути довше 2-4 секунд.
Сподіваюсь, інформація буде комусь корисна. Якщо щось не зрозуміло - звертайтесь, поясню.